Codependentie

Codependentie is een staat waarbij je je eigen gevoelens en behoeften automatisch aan de kant zet ten behoeve van de gevoelens en behoefte van een ander of voor (het voortduren van) de relatie met die ander. Op deze manier maak je jezelf (wellicht onbewust) afhankelijk van het gedrag van een ander en/of afhankelijk van een relatie. Het kan om allerlei soorten relaties gaan: liefde, vriendschap, werk. Het gevolg van die afhankelijkheid is dat je je in de relatie kunt verliezen. Je laat jezelf als het ware verdwijnen om die ander. Of je past je aan. Je vindt het moeilijk om grenzen aan te geven omdat je bang bent dat de ander je zal verlaten. Vaak gaat dit automatisch waardoor je op het moment zelf niet doorhebt wat er gebeurt, terwijl je je er achteraf wel boos, verdrietig of moe door voelt. Meestal snap je ook niet waarom je dit doet, je bent ‘gewoon’ gewend om het op deze manier te doen. 

Soms leidt codependentie tot relatieverslaving: vastzitten in een liefdesrelatie waarvan je rationeel kunt bedenken dat deze ongezond en ongelijkwaardig is, maar daar toch niet los van kunnen komen. Het kan ook zijn dat je het juist heel moeilijk vindt om anderen dichtbij te laten komen, uit angst om gekwetst te worden.

Gezonde verbinding

Coachen met behulp van paarden bij de aanpak van codependentie werkt zo goed omdat het paard voor ‘de ander’ kan staan. En het aangaan van een gezonde verbinding met een ander is nou precies waar je een probleem ervaart. Of die ander nou je geliefde, je moeder, je werkgever, een vriendin óf je innerlijk kind is. 

Paarden zijn als kuddedieren deskundigen in het lezen van lichaamstaal en erg gevoelig voor het gedrag en gevoel van degene die ze tegenover zich hebben. Het paard reageert met die gevoeligheid op jou en geeft directe feedback met zijn gedrag. Deze feedback kan je helpen bij je zoektocht naar de oorzaken van je codependentie, je overlevingsmechanismen en -patronen en biedt de mogelijkheid om te oefenen met nieuw gedrag. Doordat paarden in het hier en nu leven zijn ze zeer vergevingsgezind en zullen ze je steeds weer zonder oordeel tegemoet treden. Dit zorgt voor een emotioneel veilige omgeving waarin het makkelijk(er) voor je is om je open te stellen voor zelfonderzoek.

Wil je ook je ongezonde relatiepatroon doorbreken? Maak dan hier een afspraak!