NAH

Bij de behandeling van niet aangeboren hersenletsel (NAH) blijft de emotionele impact ervan vaak onderbelicht. Met Ultreia Coaching wil ik hier een verschil in maken. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe het is om NAH (postcommotioneel syndroom) te hebben (en ervan te herstellen) en welke impact dat heeft op je leven. Ook heb ik zelf ervaren hoe helend het kan zijn om door middel van coaching weer greep op je leven te krijgen en daarmee rust en ruimte te creëren zodat er nieuwe dingen kunnen gaan ontstaan. 

NAH raakt alle aspecten van je leven, vaak op een ingrijpende manier. Het beïnvloedt werk, de relatie met je partner en eventuele kinderen, vriendschappen, je praktische leven, hobby’s en zo kun je nog wel even doorgaan. Niet in de laatste plaats heeft het invloed op de relatie met jezelf. Ook als je bezig bent met herstel, door bijvoorbeeld een RESET week bij Brainproof of een EPIC treatment bij Cognitive FX in Amerika kom je jezelf tegen. Het is vaak een zoektocht hoe je toe kunt werken naar en om kunt gaan met een nieuwe versie van jezelf. 

Één van de dingen waar je bijvoorbeeld tegenaan kunt lopen is dat je het gevoel hebt continue ‘aan’ te staan, waardoor je nooit goed tot rust komt en altijd moe bent. Je stuit op onbegrip in je omgeving (partner, vrienden, werk, UWV), zeker als het hersenletsel onzichtbaar is, zoals het geval is bij bijvoorbeeld postcommotioneel syndroom (PCS). Of je vindt het lastig dat je niet mee kunt draaien in de maatschappij zoals je dat gewend was vóór je hersenletsel opliep en ervaart daardoor onzekerheid of lage eigenwaarde. Je vindt het misschien moeilijk om je grenzen te voelen. Of je voelt ze wel maar weet niet hoe je ze moet aangeven in je omgeving. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van de emotionele impact die NAH kan hebben op je leven. 

Autonoom zenuwstelsel

Naast het werken met paarden besteed ik bij mensen met NAH expliciet aandacht aan het leren reguleren van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de inschatting of we veilig of onveilig zijn en maakt het lichaam o.a. klaar om te vechten of vluchten. Mensen met NAH zitten vaak vast in een ‘vecht/vlucht’ stand of hebben juist het gevoel ingestort te zijn (of pendelen tussen die twee heen en weer), het lukt hen niet meer om zich veilig te voelen. Met concrete oefeningen op basis van de polyvagaaltheorie van Dr. Stephen Porges krijg je hier meer controle over.

Ultreia Coaching werkt samen met Brainproof in een multidisciplinair behandeltraject voor mensen met PCS.

Sta jij altijd ‘aan’ en word je daar doodmoe van? Wil jij meer grip krijgen op je leven? Is het tijd om het verdriet dat NAH met zich meebrengt een plek te geven? Bel of mail me om een afspraak te maken!