Werkwijze

Een paard is van nature een kuddedier dat om te overleven voortdurend afstemt op anderen en zijn omgeving. Hierdoor zijn paarden specialist in het lezen van lichaamstaal en erg sensitief voor wie er tegenover hen staat. Het paard reageert met die sensitiviteit op jouw aanwezigheid en geeft directe terugkoppeling met zijn gedrag. Deze terugkoppeling kan jou helpen om je bewust te worden van gedachten, gevoelens en patronen die jou nu belemmeren. 

Paarden leven in het hier en nu waardoor ze zeer vergevingsgezind zijn. Zij ontmoeten jou elke keer opnieuw zonder oordeel. Dit zorgt voor een emotioneel veilige omgeving waarin het makkelijk(er) is om je open te stellen voor zelfonderzoek. Het paard treedt op als de symbolische ander in jouw leven. Tijdens een oefening heb je niet alleen te maken met jezelf maar ook met het paard, net zoals je in het dagelijks leven ook niet alleen met jezelf te maken hebt. Met het paard kun je ‘veilig’ oefenen met nieuw gedrag. Tijdens de omgang met paarden komen op een natuurlijke manier allerlei thema’s aan bod die we in het dagelijks leven ook tegenkomen. Denk aan verbinding, relaties, non-verbale communicatie, assertiviteit, probleemoplossend vermogen, verantwoordelijkheid, samenwerking, vertrouwen en leiderschap.

Feedback

Bij equine assisted coaching, ook wel bekend als paardencoaching, leer je over jezelf (en anderen) aan de hand van feedback van paarden. Afgestemd op jouw specifieke vraag, nodig ik je tijdens een sessie uit om een activiteit te doen met het paard. Dat wat er tijdens het uitvoeren van die activiteit gebeurt, kan worden gezien als metafoor voor wat er gebeurt in jouw dagelijks leven. Het gedrag en de signalen van het paard worden niet uitgelegd, maar jij geeft daar zelf betekenis aan. Uiteraard help ik jou daarbij. De activiteiten vinden altijd plaats naast het paard.

Het uitgangspunt van equine assisted coaching is dat jijzelf de oplossing van jouw coachvraag in je draagt. De coaching is erop gericht om jou te ondersteunen bij het verbinden met jezelf (en de ander), het verkrijgen van meer inzicht en het ontdekken van jouw eigen oplossing. Bij het omgaan met wat zich aandient tijdens het uitvoeren van de activiteit met het paard daag ik je uit om niet alleen je hoofd te gebruiken. Ik zal je stimuleren om ook je andere vaardigheden in te zetten en te ervaren wat je voelt. Op deze manier komt de leerervaring op meerdere niveaus binnen. 

Emotionele veiligheid

In het werken met paarden komen veel (wezenlijke) dingen samen: emotionele veiligheid, werken met wat zich aandient (gestalt), de directe feedback van het paard en het uitgangspunt dat de cliënt de oplossing zelf in zich heeft. Doordat ik mijn eigen codependentiepatronen heb doorbroken en alles wat zich aandiende rond mijn hersenletsel een plek heb kunnen geven kan ik goed inschatten wat er nodig is in een coaching proces. Ik neem mijn eigen levenslessen dan ook mee in het begeleiden van mijn cliënten. Verder maak ik naast en tijdens het equine assisted coaching gebruik van verschillende technieken. Denk aan werken met het autonome zenuwstelsel op basis van de polyvagaaltheorie, werken met persoonlijkheidsdelen (voice dialogue), innerlijk kind werk, geleide meditatie en visualisatie en systemisch werk. Ik zet in wat op dat moment passend is. 

Wil jij ook weten wat de paarden jou te vertellen hebben? Bel mij dan voor een afspraak!